понеделник, 29 август 2016 г.

Вулкан

Според уикипедия "Вулканът е  геоложка формация, цепнатина на повърхността на земната кора, която позволява изтичане на лава, пепел и газове". Според моя възлюбен "вулкан" е състоянието ми, когато съм в кухнята и сладкишът/предястието/тестото отказват да се получат така както аз искам. В тези ситуации той предприема спешна евакуация в най-далечната част на апартамента и търпеливо наблюдава развоя на събитията, в пълната готовност да оценява щетите.

Днешната рецепта носи името "вулкан" точно защото в най-неподходящият момент бутер тестото реши да ми играе номера.


Необходими продукти за 4 вулкана:

  • 1 лист бутер тесто
  • 1 пилешко бутче
  • 100 гр. гъби
  • 2-3 с.л. майонеза
  • сол,черен пипер
Пилешкото бутче трябва е сварено, обезкостено и месото да е нарязано. Спокойно може да го замените с остатък от печено пиле. Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в съвсем малко мазнина. Ако искате да им предадете по-особен вкус, можете да ги напръскате с малко лимонен сок. Гъбите се смесват с месото и майонезата. Прибавят се подправките и всичко се разбърква добре.

Бутер тестото се разрязва на четен брой кръгчета с помощта на чаша с голям диаметър. В средата на половината от тях се изрязва кръгче с по-малка чаша. Всеки голям кръг се намазва с мокър пръст и върху него се слага кръг с дупка. Пекат се в предварително загрята фурна. Когато са готови вулканите се пълнят с плънката.




Ако по време на печенето долната им част се е надула прекалено може да я смачкате с дръжката на лъжица и след това да ги напълните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар