вторник, 16 август 2016 г.

Рогчета


Днешната рецепта, наречена още "Нагледен урок по месене - част Іва" е дело на една чаровна дама, чийто кулинарни умения се конкурирарат единствено от познанията й за ловешкия окръг. Та, един дъждовен ден леля Илонка ме покани в кухнята си, за да ме въведе в изкуството на месенето. Седнала на дивана гледах възхитено, как маята се активира, съставките се смесват безпроблемно и тестото послушно приема желаната от нея форма. Още преди да си допия чая първите рогчета се сгушиха в тавата да втасват повторно. Ако и вие сте неопитни или с твърде ограничен стаж в приготвянето на тестени изделия ви предлагам да се възползвате от този урок.





Необходими продукти:
  • 300 мл. хладко прясно мляко + 1 ч.л. 
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1/3 кубче мая от 42гр.
  • 3 с.л. олио
  • 500 гр. брашно
  • 200 гр. сирене


Необходимо е прясното мляко да бъде хладко, т.е. спокойно да можете да си държите пръста потопен. Към него се добавя захарта, натрошената мая и 3-4 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя маята а шупне /иначе казано да се "активира"/. Когато това се случи към нея се добавя олиото, солта и брашното. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете при месене. Ако е необходимо може да се прибави още малко брашно. Готовото тесто се оставя на топло да втасва. Хубаво е да се покрие с влажна кърпа, за да не хване кора. Когато е готово /удвоило е размера си / се разделя на късове с големината на ябълка. Всяко късче се оформя като топка. Топките се разточват на кора с дебелина около 2 мм. Единият им край се разрязва като гребен.




В задната част се поставя малко от плънката. Тя се приготвя като натрошеното сирене се смеси с едно цяло яйце и белтъка на второто. След това кората се завива на руло.


Вече готовите рогчета се намазват с останалия жълтък, капка олио и 1 ч.л. прясно мляко. По желание може да се поръсят със сусам. Пекат се в намазнена тава за около 20 минути. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар