неделя, 28 август 2016 г.

Стърган сладкиш

Понякога решавам, че ще правя даден сладкиш, но ме домързява да проверя имам ли всичко необходимо. Така се получи и днес. Щях да правя сладкиш с праскови, само дето се оказа, че нямам... праскови. Вече замесила тестото трябваше да "преправя" идеята. И така разтворих една от любимите си книги /която ми е почти набор/ и си харесах друга рецепта със сходни продукти.


Необходими продукти:

  • 125 гр. масло
  • 125 гр. захар
  • 2 яйца
  • 300 гр. брашно
  • 1/2 бакпулвер
  • мармалад
Маслото се разбива със захарта. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Към маслената смес се прибавят жълтъците, брашното и бакпулвера. Замесва се тесто. 2/3 от тестото се разстила в намазнена и набрашнена тава. Намазва се с мармалад. Ако имате орехови ядки, може да добавите и тях. Белтъците с щипка захар се разбиват на сняг. Той се разпределя върху мармалада. Останалата 1/3 от тестото се доомесва с 1-2 с.л. брашно, за да стане по-твърда. Настъргва се върху белтъците. Сладкишът се пече в умерена фурна, до златист загар. Когато е готов се поръсва с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар