неделя, 21 август 2016 г.

Лимонено руло

Днес ми е някак лимонено. Не, не ми е кисело, а лимонено. В цялата тази жега, съзнанието ми копнее за нещо леко, свежо и разхлаждащо. На тези изисквания отговаря следното изкушение:


Необходими продукти:
за блата:
  • 4 белтъка
  • 4 с.л. брашно
  • 4 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
за крема:
  • 60 мл. лимонов сок
  • 2 яйца
  • 70 гр. захар
  • 30 гр. масло
за глазурата:

  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 3-4 с.л. лимонов сок

За приготвянето на блата е необходимо да се разбият белтъците със захарта на сняг. След това брашното и бакпулвера се пресяват заедно. Прибавят се постепенно към белтъчната смес като се разбъркват с шпатула. Блатът се пече в предварително загрята фурна. Може тавата да се застели с хартия за печене. 

За крема: яйцата се разбиват с лимоновия сок и захарта, до пълното разтваряне на последната. След това купата със сместа се поставя в подходяща тенджера и се вари до сгъстяване на водна баня. След това се дърпа от огъня и при непрекъснато бъркане се добавя маслото. 


Готовия блат се намазва с крема и се завива на руло. Отгоре се полива с глазура. Тя се приготвя като пудрата захар се разбива с лимоновия сок до побеляване. Сладкищът се поднася с усмивка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар