неделя, 9 октомври 2016 г.

Кексчета с нар

От време на време и мен ме обзема музата да "избухна" с нещо по-така. Най-често това се случва в събота или неделя следобед. Този уикенд след като приключих с любимите ми чистене-пране-простиране-гладене, реших да зарадвам небцето на моя любим с кексчета. Още повече един нар страдаше самотен в хладилника. Естествено в момента, в който си помислите за този плод с рубинени зрънца, трябва да ви е ясно, че ще има следи от борбата ви с него и по тавана на кухнята.



На тепиха в двата ъгъла ще видите:

  • 3 белтъка
  • 150 гр. брашно
  • 100 гр. захар
  • 50 мл. олио
  • 50 мл. прясно мляко
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 нар
По въпроса с почистването на нара има две опции: хващате някой да го направи вместо вас /любимият е удачен избор/ или си харесвате някое видео в интернет от типа "как да обелим нар за 30 секунди". Аз лично се спрях на следното: Разрязах нара на 8 парчета, без да ги разцепвам напълно и го потопих в купа с вода. След това с пръсти изчоплих заветните зрънца. По този начин дори и да пръска, това се случва във водата и кухнята е сравнително чиста.



След успешната битка с плода се пристъпва към втората част от рецептата. Белтъците се разбиват на сняг. Добавя се захарта и се разбърква. След това се прибавят прясното мляко и олиото. От тук нататък аз оставям миксера на страна и продължавам с обикновена тел за яйца. Добавя се брашното, размесено с бакпулвера. Последни се слагат зрънцата нар. Сега е моментът да се насладите на рубинения им цвят на фона на белтъчната белота. 



Всичко се разбърква добре. Сместа се разпределя в гнездата на тава за мъфини. Кексчетата се пекат за 10-15 мин в предварително загрята фурна на 150 градуса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар