Необходими продукти:
за блата
- 300 гр. брашно
- 125 гр. краве масло
- 50 гр. пудра захар
- 1 яйце
за крема
- 2 жълтъка
- 500 мл. прясно мляко
- 1 ванилия
- 5 с.л. захар
- 2 с.л. царевично нишесте
за украса:
- 2 белтъка
- 2 щипки захар
- нар
Добре е докато се настройвате за приготвянето на питата, да изкарате маслото, за да омекне. Когато е готово към него се прибавя брашното, пудрата захар и яйцето. Омесва се тесто, което се завива със свежо фолио и се прибира в хладилник за около час. Целта е маслото да стегне, така че не е проблем да го оставите и за по-дълго.
Вече охладеното тесто се разпределя по дъното на подходяща тава /с падащ ринг или такава за тарт/ и с пръсти "издърпвате" част от него по стените, за да се оформи борд. Надупчва се на няколко места с вилица. Върху тестото на дъното се слага хартия за печене и се насипва тежест - боб или леща. Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр за около 15 мин. След това се маха хартията и тежестта. Допича се за още 10 мин.
Докато бордът се охлажда, приготвям крема. Към половината прясно мляко се добавя захарта и се слага да заври. Двата жълтъка се разбиват с другата част от млякото и нишестето. При непрекъснато бъркане яйчената смес се прибавя към горещото прясно мляко. Вари се до сгъстяване.
В изстиналия вече блат се налива крем до ръба на борда. Белтъците се разбиват с двете щипки захар на сняг. Разпределят се върху крема.
Отгоре се поръсва със зрънца нар. Крем питата се оставя в хладилник за няколко часа. Поднася се на приятна компания с усмивка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар