събота, 22 октомври 2016 г.

Съботни бухти

Събота е особен ден. В повечето случаи не е работен и всички са си у дома. Това предполага приготвянето на закуска. Честно казано нямам голям опит с рецептите в тази категория, защото за мен закуска е голяма чаша кафе. Но днес реших да запретна ръкави и да сътворя този съботен деликатес.



Необходими продукти:

  • 250 гр. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. захар
  • 10 гр. мая
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • брашно, колко поеме /приблизително 500 гр./
Преди да започна с обясненията искам да отбележа някои неща. Първо това е рецепта на баба, която я приготвя обикновено в събота сутрин - от тук идва и името й. Второ - има възможност тестото да се приготви от вечерта и само да се измеси и изпържи сутринта. Трето - ако все пак сте решили да се вихрите в първия почивен ден, но бързате може да сложите купата с тестото върху тенджера с гореща вода. Парата ще ускори процеса на втасване. 

Брашното се пресява добре. В средата му се прави кладенче. Във водата се разтваря маята и захарта. В киселото мляко се разбива содата. В кладенчето първо се изсипва яйцето и солта; след това е млечната смес и последна е маята.  Омесва се тесто. Оставя се да втаса. След това се премесва отново. разточва се на лист с дебелина около 3-4мм. Разрязва се на правоъгълници, които се пържат в силно сгорещена мазнина. 

От топлината бухтичките ще се надуят и вътрешността им ще остане куха. Така ще можете да си ги натъпчете със сирене или сладко и да преядете! Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар