Необходими продукти:
- 250 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. захар
- 10 гр. мая
- 1 щипка сол
- 1 яйце
- 1 ч.ч. хладка вода
- брашно, колко поеме /приблизително 500 гр./
Преди да започна с обясненията искам да отбележа някои неща. Първо това е рецепта на баба, която я приготвя обикновено в събота сутрин - от тук идва и името й. Второ - има възможност тестото да се приготви от вечерта и само да се измеси и изпържи сутринта. Трето - ако все пак сте решили да се вихрите в първия почивен ден, но бързате може да сложите купата с тестото върху тенджера с гореща вода. Парата ще ускори процеса на втасване.
Брашното се пресява добре. В средата му се прави кладенче. Във водата се разтваря маята и захарта. В киселото мляко се разбива содата. В кладенчето първо се изсипва яйцето и солта; след това е млечната смес и последна е маята. Омесва се тесто. Оставя се да втаса. След това се премесва отново. разточва се на лист с дебелина около 3-4мм. Разрязва се на правоъгълници, които се пържат в силно сгорещена мазнина.
От топлината бухтичките ще се надуят и вътрешността им ще остане куха. Така ще можете да си ги натъпчете със сирене или сладко и да преядете! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар