събота, 15 октомври 2016 г.

Крем "Забързаната домакиня"

Днес се чувствах като древен алхимик, издирващ тайната рецепта за философския камък. Веднага ще обясня защо. През седмицата, на бис бяха извикани кексчета с нар, при това в дойна доза. Резултатът е следния: 6 самотни жълтъка, които чакат да ги оползотворя. Отварям тетрадката с рецепти, звъня на баба, ровя в интеренет - никакъв ефект. Не мога да открия, какво да сготвя с точно 6 жълтъка. Освен това аз имах и допълнителни изисквания - да е лесно, бързо, да не се налага да ходя за магазина. С две думи нещо в стил "Забързана домакиня". В крайна сметка, единственото което ми привлече вниманието беше един десерт с претенциозното име "карамелен флан". Няма такъв филм. Орязах продуктите, промених съотношението и воала - крем "Забързана домакиня".


Необходими продукти:

  • 300 мл. прясно мляко
  • 6 бр жълтъци
  • 100 гр. захар
  • 2 с.л. брашно
  • 2 ванилии
  • карамел за украса /по-желание/

Хубавото на този крем е, че ако за направата му ви отнеме повече от 10 мин, значи нещо бъркате. Сериозно - описанието на рецептата трае повече от приготвянето й. Млякото се слага на слаб огън и се подправя с двете ванилии. Докато то се топли, жълтъците се разбиват с брашното и захарта. Прибавят се на тънка струйка към млякото при непрекъснато бъркане. Продължавате да разбърквате крема за още 4-5 мин, докато се сгъсти. Разпределяте го в 4 купички. По желание може да го украсите с подръчни материали - крокан, какао, стафиди и тн.



Ако имате време и желание може да го аранжирате  и с карамелова украса. В интернет има различни клипчета, как да направим спирали, топки и прочие. Лично аз се полъгах и реших да опитам. Резултатът може да видите на долната снимка.


Ако не претендирате толкова за визията на крема, пък вече сте приготвили карамел, може просто да го изсипете върху намазнено алуминиево фолио и като изстине, да го начупите и поръсите с него крема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар