понеделник, 21 ноември 2016 г.

Пилешка запеканка

Наскоро четох една много интересна статия в защита на малките квартални магазинчета. Но аз, като върла фенка на еднократното пазаруване за цяла седмица, си предпочитам големите хипермаркети. Естествено това си има и своите недостатъци, най-често под формата на малки изкусителни хлебчета, от които винаги купувам. Често пъти обаче те се унищожават за сметка на обикновени хляб, който съхне нещастен. И така настана момента да напиша рецептата да пилешка запеканка, в която главно действащо лице /освен пилето/ е изсъхналия хляб!



Необходими продукти:
  • 300 гр. сух хляб, без кора
  • 400 гр. варено пилешко месо
  • 4-5 с.л. грах от консерва
  • 1/4 глава лук
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 3 яйца
  • 50 гр. масло
  • 2 с.л. галета
  • черен пипер, сол
Изсъхналият хляб се натрошава, залива с прясното мляко и се пасира на каша. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с маслото и щипка сол. Прибавят се към хлебната каша. След това към тях се прибавят разбитите на сняг белтъци. 

Ситно нарязаното пилешко месо се задушава с нарязания на дребно лук. Към тях се добавя и граха. 

Фурната трябва да е силно загрята. Подходяща тава се намаслява и поръсва с галета. На дъното се разстила половината хлебна каша. Запича се за около 10 мин до зачервяване. След това се вади, поръсва се с пилешката смес. Отгоре се излива другата половина от хлебната каша. Връща се във фурната и се пече до готовност. По желание може да се поръси с кашкавал.

ПП: По желание грахът може да се замени с гъби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар